EON_UI_Icon_Letter_48x48 EON_UI_Icon_Smartphone_48x48

Elbilferie i Norge – Hvor kan jeg lade bilen?

De aller fleste nordmenn har et forhold til bilferie, både i eget land, Skandinavia og lengre ned i Europa. Med kontroll over hvor ulike ladestasjoner er og litt ekstra planlegging, er det ingenting som motsier en ferie med elbilen din.

Oppdatert
Bil som kjører på norske veier

Skaff oversikt over ladestasjoner

I forkant av elbilferien er det en fordel at du orienterer deg om hvor du kan finne ladestasjoner. I appen vår finner du kart over alle våre ladestasjoner, både i Norden og i hele Europa. Du kan trygt stole på at du får ladet på veien mot Sverige, Danmark eller Tyskland – om du vil! I appen blir du også opplyst om priser og ledige ladepunkter ved ladestasjonene.

Husk alltid ladebrikken

Å kjøre på el skal være enkelt. Med vår ladebrikke lader din elbil på alle våre ladestasjoner i Norge. Vi er medlem av Elbilforeningen, og dersom du har ladebrikke derfra fungerer den også på våre ladestasjoner i Norge.

Oversikt over Oslo bydel og ladestasjoner i Oslo gjennom EON Drive appen 

Hva påvirker rekkevidden?

Det er forskjell på rekkevidden fra elbil til elbil. Noen modeller har kraftig batteri som holder lenge, andre har mindre rekkevidde og krever hyppigere lading. Det er dog ikke kun kjøringen som tapper kilometer fra batteriet. Faktorer som temperatur er vi kjent med at påvirker strømforbruket, men det er flere ting som kan bidra til at elbilen din trenger mer oppladning:

Smarte funksjoner

Flere og flere elbiler har i dag mulighet til å styre funksjoner via egen app til smarttelefon. Der kan du blant annet følge med på strømmen og rekkevidde. Dersom bilen står i ro og du er innom appen flere ganger vil du kunne ta av rekkevidden da datatrafikk kan «vekke» bilen. Dette varierer fra modell til modell, og er noe som kan være lurt å sjekke opp.

Hastighet

De fleste biler har lavest energiforbruk i typiske landeveishastigheter, også elbiler. På motorvei vil energiforbruket øke, særlig med hastigheter over 100 km/t. Hvis ruten du skal kjøre har mange motorveier som krever høye hastigheter bør det planlegges for noen ekstra ladestopp!

Dekktrykk

Dersom elbilen har for lavt dekktrykk, kan du tape rekkevidde og dessuten øke slitasje. Derfor er det viktig å fylle riktig dekktrykk for din elbilmodell. Dersom bilen er pakket tungt før ferie, kan du fylle mer luft i dekkene enn det som står oppført for din bilmodell, det er dog viktig å justere ned igjen etter ferien!

Vekt

Når du pakker elbilen klar for bilferie bør du ha i tankene at en tyngre bil har høyere energiforbruk, og dermed krever mer av strømmen og rekkevidden. Du bør pakke smart og fordele vekten, men også vit at antall passasjerer vil ha betydning for bilens vekt, og dermed rekkevidde!

Pakk elbilen for langtur

På samme måte som du må pakke smart for å unngå overvekt i bagasjen på vei mot sydligere strøk i fly, må du pakke smart i elbilen din for å få mest ut av rekkevidden på bilen. Som nevnt er det lurt å fordele vekten, legge det tyngste nederst i bilen, og rett og slett droppe unødvendig bagasje!

Husk lader for normallading

Selv om hurtigladerne på ladestasjonene har ladekabler, må du alltid pakke med deg egen kabel for normallading. Hvis du sover på hotell underveis, eller ved endestasjon, parkerer du elbilen din på parkering for elektrisk motorvogn slik at du kan normallade mens du står parkert, og da trenger du ladekabelen.

Pakk ekstra mat og drikke

Bilferie i elbil kan være like befriende og koselig som i vanlig bil, men du må likevel påregne litt mer tid på veien – rett og slett på grunn av oppladningsbehovet. Derfor bør du alltid tenke på dette når du pakker maten for turen, slik at du unngår sultne barn i baksete, og et ufokusert hode bak rattet. Det er flere ladestasjoner som har bensinstasjoner på samme område der du så klart kan kjøpe både mat og drikke, men du sparer masse penger på å pakke med mat hjemmefra så langt det lar seg gjøre, slik at dere kan ta kosen når dere drar ut og spiser ved de lengre stoppene og endedestinasjonene.

Har du spørsmål eller trenger hjelp til noe? Her finner du svar på ofte stilte spørsmål, og kontaktinfo til vår kundesupport!