EON_UI_Icon_Letter_48x48 EON_UI_Icon_Smartphone_48x48

Hvordan velge riktig ladestasjon?

Valg av riktig ladestasjon henger sammen med ladeinfrastruktur. Her bør du blant annet ta stilling til hvilken ladeeffekt og hvor mange ladestasjoner du skal ha.

Oppdatert
Ladebokser på rekke i et parkeringsanlegg

For å bestemme deg for antall ladepunkter og ladestasjoner er det spesielt tre ting å vurdere.

  • Behovet for ladestrøm og løsning
  • Ladetid
  • Antall biler som skal kunne lades samtidig

Det er også viktig å vurdere ladekapasitet for infrastrukturen. Teknologien i bilen og ladestasjonen må samsvare. Om bilen din har mindre ladekapasitet enn laderen vil det kun lades på maksimal hastighet tillatt av kjøretøyet. I en omvendt situasjon lades det på maksimal hastighet tillatt av laderen. Dynamisk lastbalansering er en smart løsning som tar hensyn til den tilgjengelige kapasiteten.

Ladestasjoner med og uten kabel

Når du kjøper en elbil i dag, vil den vanligvis bli levert med ladekabler. Det er to ulike kabler som brukes til elbil, AC- og DC. AC er for normallading med egen kabel, mens DC brukes som oftest på hurtigladestasjoner.

Hurtiglading er lading med effekt på over 40 kW og på hver sin side av laderen er det festet to kabler. De har ulike ladekontakter som heter CCS og CHAdeMO. Det skal være enkelt å se hvilken som passer din bil.

Om en ønsker hurtig eller normallader kommer an på etterspørsel. I borettslag og sameier er det vanlig å ha normalladere. På bensinstasjoner, kommunale ladeplasser og steder der man kun lader en liten periode, er det mer vanlig med en hurtig- eller lyn-lader.

Eons ladestasjoner på rekke i et parkeringshus
Normalladere i et parkeringshus.

Hvilken ladeeffekt trenger du?

Nettsystem, strømkurs, ladestasjon, ladekabel og bilen spiller alle en rolle i hvilken effekt du kan få.

Nettsystem og strømkurs finner du ut ved å sjekke sikringsskapet eller ringe strømleverandør. Strømnettet bestemmer den maksimale effekten, mens strømkursen avgjør hvor mye effekt du potensielt kan få.

Vi skiller mellom 1-fase og 3-fase. Det beskriver hvor mange ledere som benyttes til overføring til bilen. 3-fase lader bilen tre ganger raskere ved samme antall ampere.

Ladeeffekt og ladekabel – fire nivåer

Strømstyrke (Ampere) Antall faser Maksimal ladeeffekt
3,7 kW 1-fase 16
7,4 kW 1-fase 32
 11 kW 3-fase 16
 22 kW 3-fase 32

Ladekabel og elbilen vil bli levert til ditt utgangspunkt og behov. Det er antall kW som forteller noe om ladeeffekten. Det avhenger av at elbilen som lades støtter samme ladeeffekt, det samme gjelder ladekabelen. Hvis ikke vil effekten reduseres.

Bestiller du via E.ON vil vi hjelpe deg med valg av ladeboks basert på de andre faktorene.

Planlegging og etablering av ladeinstallasjoner

Det mange ting å ta hensyn til med å velge ladestasjon og det kan være en tidkrevende prosess. Det avhenger av hvor lang tid det tar å finansiere og kartlegge prosjektet. Den rimeligste løsningen er å montere ladestasjoner innendørs, mens ladepunkter utendørs innebærer et større forarbeid for oppsett av ladestasjonene.

Heldigvis trenger du ikke å gjøre alt dette alene. Vi hjelper til med planlegging, prosjektering og etablering av ladestasjoner. Vi gjennomfører blant annet befaring, innledende rådgivning med analyse av dagens situasjon og fremtidige behov, samt implementering og installasjon av ladestasjoner.

Kontakt oss på telefon eller e-post, så blir vi enige om veien videre.

Les også